مدیریت رباتها برای راهاندازی یک وبسایت یا برنامه ضروری است، زیرا حتی فعالیت خوب رباتها میتواند بر سرور مبدا بار اضافه وارد کند و سرعت وب را کند یا از بین ببرد. یک فایل robots.txt که به خوبی ساخته شده باشد، یک وب سایت را برای سئو بهینه نگه میدارد و فعالیت خوب ربات را تحت کنترل نگه میدارد. برای مثال اگر نمیخواهید موتورهای جستجو، تصاویر وبسایتتان را ایندکس کنند، میتوانید تمام تصاویر سایت را درون یک پوشه در هاستینگ خود قرار دهید و از دسترس موتورهای جستجو خارج سازید. اگر میخواهید نقشه سایت خود را به موتورهای جستجو نشان دهید، پس باید از این فایل استفاده کنید. ما به شدت توصیه میکنیم اگر فایل robots.txt را در سایت خود ندارید، بلافاصله آن را ایجاد کنید. این فایل شما را قادر میسازد تا با موتورهای جستجو ارتباط برقرار کنید و به آن ها نشان دهید که چه بخشی از سایت شما را باید ایندکس کنند و چه بخشهایی را نباید ایندکس کنند.
این قابلیت در موتورهای جستجویی مانند گوگل، بینگ، یاهو و Ask پشتیبانی می شود. Wildcard امروزه توسط موتورهای جستجویی مانند گوگل، یاهو، بینگ و Ask پشتیبانی می شود. به طور خلاصه این فایل نشان می دهد که موتورهای جستجو از کدام بخش ها باید دوری کنند. برای بهتر جا افتادن مفهوم و کاربرد فایل robots.txt اجازه دهید تا نگاهی به یک مثال بیندازیم.
بدون هیچ مقدمه اضافی به تعریف فایل Robots.txt و تأثیر آن بر سئوی سایت می پردازیم. ادمین سایت با هدف راهاندازی کسبوکار اینترنتی به صورت آسان ایجاد شده. در اینجا میتونی یاد بگیری چطور یک کسبوکار اینترنتی را از صفر راه بندازی و مدیریت کنی. در حال حاضر تولید محتوا در حوزههای مختلف آموزشی، فروش، تبلیغات و موارد دیگر صورت می پذیرد. کیفیت بکلینک موضوعی است که معمولاً بخاطر کمیت آن مورد بی توجهی قرار میگیرد.
نمونه دستورات
روش های مختلفی وجود دارد که شما با پیاده سازی آنها در فایل robots.txt می توانید دسترسی موتورهای جستجو به بخش های مختلف سایت خود را فراهم کنید. در صورتی که فایل robots.txt وب سایت شما با تنظیمات کنسول جستجوی گوگل تناقض داشته باشد گاهی اوقات گوگل ترجیح می دهد که از تنظیمات تعریف شده در کنسول جستجوی گوگل به جای دستورالعمل های فایل robots.txt وب سایت شما استفاده کند. در مجله خبری سئو مثال بالا هیچ یک از موتورهای جستجو به مسیری که شامل پوشه /wp-admin/ است دسترسی ندارند و همینطور دو نقشه سایت را نیز تعریف کرده ایم که در آدرس های بیان شده موجود می باشند. از آنجایی که هر یک از موتورهای جستجو مدت زمان محدودی برای خزیدن در یک وب سایت را دارند، شما باید سعی کنید که این زمان را صرف صفحاتی کنید که نیاز دارید تا در لیست موتورهای جستجو نمایش داده شوند.
فایلهای robots.txt به رباتها میگوید که پس از رسیدن به صفحهای با دستورالعمل که تعریف شده، به آن توجه کند. این کار به این دلیل کار می کند که فایل robots.txt همیشه باید در فهرست اصلی وب سایت قرار گیرد. این فایل به عنکبوت های خزنده گوگل و موتورهای جستجو می گوید که چه صفحاتی را خزش و فهرست بندی نکنند. Robots.txt در واقع یک فایل است با پسوند TXT که به ربات ها و خرنده های موتورهای جستجو این را می گوید که در کدام صفحات یا بخش های یک سایت حق خزیدن ندارند.
همچنین میتوانید از بخش«تولید فایلهای ربات سئو»در پنل کاربری خود، رباتمخصوص دامنه خودرا تولید کنید. در ادامه disallow به معنای این است که مسیر ذکر شده را دنبال نکند و اجازه ای برای خزیدن نداشته باشد. در نهایت قسمت allow هم قسمتی است که اجازه می دهد خزنده ها آن ها را دنبال کنند. در این فایل طبق گفته خودشان هیچ چیز را بلاک نکرده اند و به جستجوگرها این اجازه را داده اند تا به همه چیز دسترسی داشته باشند.
- بدون هیچ مقدمه اضافی به تعریف فایل Robots.txt و تأثیر آن بر سئوی سایت می پردازیم.
- گوگل در ابزار سرچ کنسول، ابزاری رایگان به نام robots.txt tester را در دسترس وبمسترها قرار داده است.برای آزمایش فایل خود ابتدا وارد اکانت کنسول جستجوی خود شوید.
- اگر وبسایت بزرگی داشته باشید، امکان دارد رباتهای گوگل تا چند ده هزار بار در روز صفحههای سایت را بررسی کنند.
- حتما برایتان پیش آمده است که برای انجام کاری به اداره و یا سازمان بزرگی مراجعه کرده باشید و به دلیل عدم آشنایی با بخش های مختلف آن، مستقیما از بخش اطلاعات سازمان مربوطه کمک گرفته باشید.
- با استفاده از این فایل شما می توانید از دسترسی موتورهای جستجو به بخش های خاصی از سایت خود جلوگیری کنید.
برای جلوگیری از ایندکس شدن کافیست یک فایل متنی درست کنید و از دستور زیر استفاده کنید. آخر سر هم حتما فایل robots.txt خودتون رو توی robots.txt tester گوگل تست کنید تا از محدود شدنشون مطمئن بشید. مسدود سازی تمام تصاویر برای ربات Google Imagesگوگل نمی تواند تصاویر و ویدیوها را بدون خزیدن در آنها فهرست کند.
اگرچه گوگل صفحاتی که در فایل Robots.txt محدود شدهاند را خزش و ایندکس نمیکند، اما ممکن است از سایر صفحات، لینکهایی به این صفحات محدود شده وجود داشته باشند که موجب ایندکس شدن این صفحات شوند. فرض کنید که در وبسایتتان فولدری به نام mypic دارید که در آن یکسری تصاویر را نگهداری میکنید که علاقهای ندارید ربات جستجو تصاویر گوگل آن را بررسی کند و در نتایج خود نشان دهد. ربات AdsBot-Google گوگل با دیدن این دستور متوجه میشود که باید از قواعد خاصی پیروی کند و دستورات نوشته شده در فایل ربات مخصوص او هستند. در دنیای اینترنت، بیش از هزاران نرم افزار برنامه نویسی شده برای خزیدن داخل وب وجود دارند که به آنها رباتهای خزنده یا crawler گفته میشود. به کمک متا تگ noindex در هدر یک صفحه میتوان امیدوار بود که این صفحه به صورت کامل از نتایج گوگل حذف خواهد شد.
با تایپ دستوراتی در این فایل متنی از دسترسی همه یا تعدادی از ربات های موتورهای جستجو برای بازدید و ایندکس سایت جلوگیری می گردد و یا با مشخص نمودن بخش های غیرضروری سایت، از لیست ایندکس توسط ربات ها خارج می شوند. Robots.txt فایلی است که به رباتهای موتورهای جستجو میگوید که چه صفحات یا بخشهای خاصی از یک وب سایت را بررسی نکنند و مجاز به بررسی چه صفحاتی هستند. اکثر موتورهای جستجوی بزرگ از جمله گوگل، بینگ و یاهو وقتی به صفحات سایت ما سر میزنند ابتدا نگاهی به قوانینی که در فایل ربات سایتمان مشخص کردهایم میاندازند و سپس با توجه به این قوانین به سراغ صفحات سایت ما میروند.
به خاطر داشته باشید هر سایت نیازمند فایل robots.txt خاص خودش است. Robots.txt هر سایت مختص همان سایت است و ممکن است برای سایت شما عملکرد مناسبی نداشته باشد و فرایند ایندکس شدن صفحات سایت را دچار اختلال کند. دستور دیر خزیدن یا crawl-delay، مقداریست که توسط برخی از رباتهای خزنده وب پشتیبانی میشود. از آنجایی که این دستور در استاندارد وب رباتها تعریف نشده است، هر ربات میتواند به شکل خاصی آن را تغبیر کند. برای مثال موتور جستجوی یاندکس، این دستور را به عنوان زمان تاخیر در بین مشاهده و بررسی هر وب سایت تعبیر می کند.