اغلب user agent ها از یک موتور جستجو، از همان دستورالعمل کلی برای یکی از user agent ها استفاده کرده و نیازی به تعریف دستورات متنوع برای هر یک نیست. اما در صورتی که نیاز به تعاریف دستورات متفاوت برای user agent های مختلف مجله خبری سئو دارید، میتوانید با فراغ بال آنها را در فایل robots.txt تعریف کنید. موتور جستجوی گوگل چندین نوع روبات مخصوص به خود دارد که معروفترین آنها بانام Googlebot شناخته میشود و وظیفه بررسی و ایندکس صفحات وب را بر عهده دارد.
قوانین فایل robots.txt
فایل robots.txt به گوگل، بینگ و دیگر روبات ها می گوید که به کدام صفحات در یک وب سایت دسترسی ندارند. در صورتی که شما از این فایل در برخی از صفحات در طراحی سایت خود استفاده کنید، موتور های جستجو آن صفحات را به اصطلاح crawl (خزیدن) نمی کنند و امکان دارد URL آن صفحات را در ایندکس خود ثبت نکنند. در این مقاله در گروه تحقیقاتی خارکن سعی ما بر این بود که شما را به صورت کامل و خیلی ساده با موضوع چستی و چگونگی عملکرد فایل Robots.txt آشنا کنیم.
فایل Robots.txt برای وردپرس
همانطور که تا اینجا متوجه شدید، برای حذف کامل یک فایل خاص مانند فایلهای PDF یا تصاویر از نتایج گوگل، میتوان به کمک محدودیتهای فایل robot اینکار را به صورت کامل انجام داد. به عنوان مثال در بسیاری از سایتها بخشی تحت عنوان پروفایل کاربران وجود دارد که نمایش این پروفایلهای کاربری در نتایج گوگل هیچ ترافیکی برای سایت مورد نظر ایجاد نمیکنند. گوگل که به خوبی از این موضوع آگاه است، برای اینکه به تجربه کاربری سایتها کمترین لطمه را وارد کند برای هر سایت یک بودجه خزش مشخص در نظر میگیرد و با توجه به فاکتورهای مختلفی این بودجه را کم یا زیاد میکند. فقط فراموش نکن من بارها در آموزش سئو وبین سئو گفتم که site map سایت مپ ات را هم داخل robots.txt به گوگل معرفی کن. یعنی چی؟ یعنی اینکه یک تایمی ربات های گوگل برای هر سایت در نظر می گیرند تا در داخلش خزش کنند. شما با دسترسی ندادن به صفحات غیر عمومی ات این تایم را بیشتر می کنی برای صفحاتی که باید ببیند.
مثالی از فایل robots.txt
یکی از تکنیک هایی که در سئو مورد استفاده قرار می گیرد، URL Cloacking نام دارد که برای پنهان کردن آدرس صفحات از دید موتور های جستجو و کاربران کاربرد دارد. Crawl-delay به موتور های جستجو دستور می دهد که صفحه ای را با تاخیر ایندکس کنند؛ این دستور زمانی کاربرد دارد که صفحه شما دارای مشکل است و می خواهید آن را برطرف کنید. همانطور که گفته شد با استفاده از این فایل و دو دستور بالا، می توانید به ربات های گوگل بگویید که صفحه مورد نظر شما را ایندکس کنند و یا ایندکس نکنند. با توضیحاتی که تا به اینجا درباره فایل Robot.txt داده شد، احتمالا متوجه اهمیت آن شده اید؛ Robot.txt در واقع یک ابزار قدرتمند است که به شما این امکان را می دهد تا وبسایت خود را آن گونه که می خواهید، به گوگل نمایش دهید. فایل Robots.txt یک ابزار بسیار بحرانی برای سئو میباشد و اگر نتوانید به درستی آن را هندل کنید ممکن است در امنیت سایت شما تاثیر منفی داشته باشد. اما اگر اصول و قواعد و تکنیکهای آن را یاد بگیرید میتوانید به راحتی از آن برای بهبود کارایی وبسایت خود استفاده کنید.
مجددا باید تکرار کنیم که استفاده از این دستور صرفا صفحات را از دسترسی رباتها مخفی میکند و ممکن است کاربر با کلیک روی لینک این صفحات امکان بازدید صفحه را داشته باشد و یا حتی این صفحات در نتایج جستجو فهرست شوند. علاوه بر این یک فایل robots.txt به موتورهای جستجو بیان می کند که نقشه سایت XML در کجا واقع شده است. پس از درک مفهوم فایل robots.txt به تاثیر این فایل در سئو و بهینه سازی سایت می پردازیم. ربات یک برنامه کامپیوتری خودکار است که با وب سایت ها و برنامه های کاربردی تعامل دارد. این رباتها صفحات وب را «خزش» میکنند و محتوای آن را فهرستبندی میکنند تا در نتایج موتورهای جستجو نمایش داده شوند. Robots.txt در واقع یک فایل واقعیست، در حالی که robots و x-robots جز داده های متا هستند.
- به عنوان مثال شما می توانید از ایندکس شدن محتوای تکراری سایت خود جلوگیری کنید.
- درست است شاید به یک سری صفحات که تو بگویی که نرود، هم برود و ببنید.
- اما گاهی در همین فرایند جستجو و کاوش کردن مطالب مشکلات و معضلاتی پیش می آید که لازمه آن داشتن اطلاعات پایه ای و اساسی از سئوی سایت است.
- به عبارت دیگر، ربات گوگل باید ارزشمندترین و مهمترین صفحات شما را بهتر و بیشتر بررسی کند.
- اگر در وب سایت شما هیچ بخشی برای پنهان کردن در نتایج جستجو وجود ندارد، شاید بهتر باشد که فایل robots.txt را به کل نادیده بگیرید.